הקאות בילדים

הקאה היא פליטת תוכן הקיבה דרך הפה, בגלל תגובה עצבית-שרירית לא רצונית ולא נשלטת. מדובר בפליטה לאו דווקא

אחרי ארוחה. בדרך כלל היא באה אחרי בחילה או תחושת אי נוחות בקיבה.

הקאות הן תופעה שכיחה למדי אצל ילדים ותינוקות, ולרוב הן מלוות גם בשלשול או חום. הן אינן צריכות לעורר דאגה

מיוחדת, אבל ישנם מקרים בהם הן כן דורשות תשומת לב רפואית כפי שיפורט בהמשך.

הגורמים להקאות אצל ילדים

ילדים ותינוקות נוטים לסבול יותר מהקאות מאשר מבוגרים, בין השאר משום שמערכת החיסון שלהם אינה בשלה. והם רגישים לזיהומים שונים:

הרעלת מזון – אכילת מזון מקולקל או פג תוקף עם ריכוז גבוה של חיידקים. יכולה להתבטא בהקאות בשילוב עם שלשול ועליית חום.

זיהומים – כל עלייה בחום, במיוחד כזו שנובעת מדלקת אוזניים או דלקת בדרכי השתן, יכול לעורר את רפלקס ההקאה אצל תינוקות.

וירוסים – הגורם השכיח ביותר להקאות הוא וירוסים הגורמים לדלקות בקיבה. במקרה זה מתלוות להקאה במקרים רבים עלייה בחום ושלשול. ההקאות אמורות לחלוף תוך שלושה ימים, וכאבי הבטן, אם יש כאלה, תוך שבוע.

שסתום בקיבה – זוהי בעיה מולדת שיכולה להיפטר בניתוח פשוט. הסימנים הם הקאה חוזרת ונשנית בצורת קשת אצל תינוק בן כמה שבועות.

בחילה – בחילה בנסיעות, בכי ממושך או שיעול ממושך יכולים לגרום לפעמים להקאה.

לחץ תוך גולגלתי – מצב נדיר שיכול לנבוע מסיבות שונות, ולהביא להקאות חמורות שנמשכות זמן רב. הדבר דורש טיפול רפואי מידי.

האם זה מדבק?

רק אם הקאה נגרמה עקב זיהום או וירוס. מכיוון שאלה הגורמים העיקריים להקאות, מומלץ לא לשלוח ילד לגן או לבית הספר עד שחלפו 24 שעות ללא הקאה.

מתי להגיע לרופא?

המצב העיקרי שקשור להקאה ומחייב הגעה לרופא הוא התייבשות, שנובעת מאובדן נוזלים וקושי בשתייה. הסימנים: אי מתן שתן במשך 6 שעות ויותר, או שתן מועט וכהה; יובש בריריות הפה; בכי ללא דמעות; ישנוניות ואפטיה. אצל תינוקות התייבשות יכולה להתבטא במרפס שקוע, וכן בעור רופס וצנוח שמעיד על ירידת לחץ הנוזלים בגוף. דווקא הקאות ללא חום הן סימן לדאגה, אם לא מדובר במצב קל ומוכר אצל הילד.

יש להגיע לרופא במקרים הבאים:

  • כל הקאה אצל תינוק עד גיל 3 חודשים.
  • אם ההקאה אינה חולפת תוך יומיים-שלושה; ההקאה דמית ואינה מכילה רק תוכן קיבה; או שהיא מלווה בכאב בטן חריף מאוד.
  • חום גבוה מאוד – מעל 39 מעלות – שיכול להעיד על זיהום חיידקי המצריך אנטיביוטיקה.
  • הקאות שמלוות בכאבי ראש חזקים או צוואר נוקשה, העשויות להעיד על דלקת קרום המוח שמחייבת טיפול דחוף.
  • מצב נוסף שמחייב להגיע לרופא הוא הקאות בעיקר בשעות הבוקר שמלוות בבעיות ראייה או מיגרנות.

סיכונים במצב של הקאה עבור הילד

הסיכון העיקרי של הקאות כאמור הוא התייבשות. סיבוך נדיר אחר הוא אובדן מלחים, שיכול להתבטא בכאבי ראש, בלבול ועייפות. סיבוכים נדירים מאוד הם שאיפת תוכן של הקיבה לדרכי הנשימה שעלול להוביל לדלקת ריאות; קרע בוושט; ותת-תזונה עקב הקאות מתמשכות, שמתבטאת בירידה במשקל.

הטיפול בילד הסובל מהקאות בבית:

  • שמירה על היגיינה – יש להקפיד שבעתיים על היגיינה כשהילד מקיא. לשטוף ידיים לעיתים קרובות במים ובסבון, ולדאוג שלילד יהיו מגבות ידיים נפרדות משאר בני הבית. אפשר אף להשתמש במטליות עם אלכוהול לחיטוי הידיים.

  • שתייה מרובה – יש לוודא שהילד מקבל מספיק נוזלים. כדי להימנע מהקאות עקב השתייה, יש לשתות כמויות קטנות, 10-30 סמ"ק מידי רבע שעה. יש לדאוג שהשתייה תהיה בלגימות קטנות עם הפסקה בין לגימה ללגימה. כדי להבטיח זאת אפשר לתת לילד לשתות באמצעות כפית או קש. רצוי לא לשתות מיד אחרי הקאה. רצוי שהשתייה תכיל גם ויטמינים ומינרלים, לא רק מים אלא גם מרק, תה – ללא קפאין, שהוא חומר משתן – ומיצי פירות צלולים כמו תפוחים, חמוציות וענבים, אבל לא יותר מידי, שכן מיצי הפירות החומציים עלולים להגביר הקאות. יש להימנע ממשקאות תוססים שעלולים להחמיר את ההקאות וכן מכל סוג של משקה ממותק, שעלול להגביר שלשול.

  • תזונה – אם התינוק יונק או שותה מבקבוק, אפשר להמשיך עם התזונה הרגילה, שכן החלב או התמ"ל מכילים מספיק נוזלים ונספגים היטב בגוף. אפשר לעבור להכנת התמ"ל עם מי אורז – מים שבהם בושל אורז. אם הילד אוכל מוצקים, יש להימנע ממזונות שומניים ומכבידים ולהעדיף מזון מלוח ויבש, כמו בייגלה למשל, שמחזיר לגוף את הנתרן שאבד בהקאות וגם מצמיא וגורם לילד לשתות יותר.

  • תרופות לדיכוי הקאות – ישמשו רק במקרים קשים מאוד של הקאה. לרוב נמנעים ממתן תרופות אלו לילדים.

  • טיפול טבעי ורפואה משלימה – למרות שהשפעתו טרם הוכחה מדעית, ג'ינג'ר משמש מזה אלפי שנים כתרופה טבעית להרגעת הקיבה. קיימת גם לחיצת שיאצו שמקלה במקרים רבים: חפשו את התעלה שבין שני הגידים הגדולים בשורש כף היד, ולחצו עליה בעזרת האצבע והאמה (האצבע השנייה והשלישית).

  • לעיסת קרח – יכולה גם היא להקל על הקאות אצל ילדים

( מתוך האתר  רופא ילדים )

שתפו ב:
Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on Facebook0Email this to someoneShare on LinkedIn0

הוספת תגובה